acia500
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Grochowo
|
Wysłany: Wto 13:41, 19 Kwi 2011 Temat postu: Czy lepiej jeść chrupkie pieczywo od zwykłego? |
|
|
Czy lepiej jeść chrupkie pieczywo od zwykłego?
Pieczywo chrupkie ma niewątpliwie wiele zalet. Jest bardzo popularne wśród osób, które się odchudzają, ze względu na obniżoną wartość energetyczną. 2 kawałki pieczywa chrupkiego dostarczają 60 kcal energii - co odpowiada kromce chleba pełnoziarnistego. Jego dodatkową zaletą jest wysoka zawartość błonnika - około 2 g w jednej kromce. Większość pieczywa chrupkiego wypiekana jest z mąki pszennej, żytniej lub mieszanek. Niestety taki rodzaj pieczywa pozbawiony jest w dużej mierze witamin i składników mineralnych, dlatego wartości odżywcze z punktu widzenia kompozycji zbilansowanej diety są minimalne. Najlepsze jak do tej pory jest jednak pieczywo wielozbożowe a najlepiej spożywać pieczywo żytnie razowe wytwarzane na naturalnym zakwasie. Taki rodzaj pieczywa zawiera wiele związków mineralnych oraz witamin.
Post został pochwalony 0 razy
|
|