acia500
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Grochowo
|
Wysłany: Wto 18:17, 12 Kwi 2011 Temat postu: Dieta 1200 kcal |
|
|
Założenia:
Jak sama nazwa wskazuje dostarcza dziennie 1200 Kcal (a więc poniżej dziennego zapotrzebowania). Sekret tej diety to spożywanie niedużych porcji, jedzonych pięć razy w ciągu dnia, co trzy godziny o tej samej porze, co pozwala na oszukanie głodu. Dania zawierają odpowiednią ilość pełnowartościowego białka i minerałów. Stosując dietę, można pić bez ograniczeń niegazowaną wodę mineralną, najlepiej jednak na kilka minut przed lub dwie godziny po jedzeniu (podobnie jak pozostałe napoje). Jeśli stosujemy dietę dłużej niż tydzień, w kolejnych tygodniach powinno się zastąpić posiłki mięsne rybnymi. Ryby powinny być spożywane 3-4 razy w tygodniu. Mają wiele pełnowartościowego białka oraz korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Dieta 1200 Kcal nie powinna być stosowana dłużej niż 1 miesiąc, można ją powtórzyć dopiero po 2-3 miesiącach.
Przykład:
Śniadanie:
Do wyboru:
1. 2 kromki razowego chleba żytniego: jedna posmarowana niskosłodzonym dżemem, druga z plasterkiem szynki drobiowej, 150g sałatki jarzynowej z marchewką, groszkiem i odrobiną jogurtu 0% tłuszczu.
2. Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z 3 łyżkami płatków owsianych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami polędwicy drobiowej, 150g surówki z pomidorów i kiszonych ogórków.
3. 2 kromki razowego chleba żytniego, 50g tuńczyka w sosie własnym, pomidor, 150g sałatki z kiszonych ogórków i cebuli. 4. 2 kromki pumpernikla z 40g pasty z ziarnistego serka twarogowego i pomidora, posypanej szczypiorkiem, niepełna szklanka mleka.
5. 2 kromki chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem truskawkowym, banan 200g kefiru.
6. Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z otrębami pszennymi, kromka razowego chleba żytniego z plasterkiem szynki drobiowej, pomidor.
7. Omlet na parze z 2 jajek, łyżki mąki i mleka z 2kromkami żytniego chleba razowego 100g sałatki z pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek, szklanka kakao.
II śniadanie:
Do wyboru:
1. 20g serka czosnkowego o zawartości do 30% tłuszczu, 5 rzodkiewek, jabłko.
2. Sałatka owocowa z kiwi, połowy banana, brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.
3. 100g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu z 2 łyżkami otrębów pszennych, 2 mandarynki.
4. Kromka chleba chrupkiego, plasterek szynki drobiowej, pół papryki czerwonej.
5. 180g sałatki warzywnej z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomidora.
6. Kromka pumpernikla z 40g ziarnistego twarożku, jabłko.
7. 150g kefiru 0% tł. z 2 łyżkami otrąb pszennych, grejpfrut.
obiad:
Do wyboru:
1. Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej, brukselki, ziemniaków i włoszczyzny 100g polędwicy z ruszt, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 150g surówki z pomidora, kiszonego ogórka i cebuli, 150g kalafiora z wody z odrobiną masła.
2. Talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzną i odrobiną mleka 1,5%, tł. 100g indyka pieczonego w folii z brzoskwinią i rodzynkami, 2 średnie ziemniaki, 200g surówki z selerów, jabłek i marchwi.
3. Talerz barszczu czerwonego z ziemniakami 180g gołąbków z mięsa z indyka, ryżu, kapusty i koncentratu pomidorowego, 2 ziemniaki, 200g surówki z pomidora, cebuli i papryki czerwonej.
4. Talerz krupniku z 30g kaszy i włoszczyzny 100g kurczaka pieczonego w folii, 2 ziemniaki, 100g gotowanej marchewki, 100g surówki z cykorii z odrobiną cukru, sokiem z cytryny, natką pietruszki.
5. Talerz zupy pomidorowej z 2 łyżkami makaronu gotowaną na włoszczyźnie, zabielanej mlekiem, 100g dorsza z rusztu z pieczarkami, 150g ziemniaków puree, 100g surówki z marchwi i jabłka, 100g surówki z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomarańczy.
6. Talerz zupy fasolowej gotowanej na włoszczyźnie i zabielanej odrobiną mleka, 200g cielęciny duszonej z warzywami, 50g fasolki szparagowej, 30g kaszy gryczanej, 200g surówki z marchewki i jabłek.
7. Talerz zupy kalafiorowej gotowanej na włoszczyźnie, 150g piersi kurczaka pieczonej w folii, 40g ciemnego ryżu, 200g sałatki z tartej marchewki, pora i odrobiny jogurtu naturalnego.
Podwieczorek:
1. Szklanka kefiru, kiwi.
2. Kromka pieczywa chrupkiego z 30g serka ziarnistego, 4 rzodkiewki, szczypiorek.
3. Pół szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi.
4. 100g jabłka tartego z marchewką, pomarańcza.
5. 150g owoców sezonowych, 100g serka waniliowego z 3 łyżkami płatków owsianych.
6. Jogurt.
7. Szklanka soku pomarańczowego.
Kolacja:
1. 2 małe ziemniaki w mundurkach, szklanka zsiadłego mleka, 100g surówki z porów i pomidorów, 100g surówki z czerwonej kapusty z cebulą i odrobiną oliwy z oliwek.
2. 160g sałatki z kaszy kuskus, 2 cienkich plastrów szynki, pomidora, cebuli, odrobiny oliwy, mandarynka.
3. 2 kromki razowego chleba ze 100g sałatki śledziowej (gotowany ziemniak, śledź w oleju, cebula, zielony groszek, odrobina jogurtu).
4. 150g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego chleba żytniego, kiwi.
5. 200g ryżu zapiekanego z warzywami, żółtym serem i groszkiem konserwowym.
6. 200g ryby po grecku z warzywami, 2 kromki chleba chrupkiego, jabłko.
7. Kromka chleba grahama z 80g dorsza wędzonego,170g sałatki z kiszonego ogórka, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|